COMUNICAT DE PRESĂ privind implementarea proiectului „Şcoala noastră … o oază de verdeaţă”

 

„Şcoala noastră … o oază de verdeaţă”

 

      Spațiile verzi reprezintă inima orașului. Locul de unde se pompează aer curat, unde viața noastră de zi cu zi se “înverzește”. Pe lângă rolul estetic, spațiile verzi aduc orașelor o serie de beneficii ecologice, sociale, psihologice și economice. Spațiile verzi influențează starea de bine a oamenilor, expunerea în zone cu vegetație bogată având un rol benefic asupra stării generale a oamenilor și în diminuarea stresului. Aceste oaze de verdeață, mai ales dacă sunt amplasate într-o junglă urbană dominate de beton, reprezintă cea mai bună alegere pentru joaca celor mici, pentru recreere, sau pentru dezvoltarea activităților sociale respectiv educaționale.

      Amenajarea spațiilor verzi intravilane, a fost și este și astăzi, una dintre preocupările principale ale elevilor de la  Școala Gimnazială „Traian”. Școala noastră are deja la activ 3 proiecte mai mari, derulate în parteneriat cu organizații neguvernamentale și instituții publice, toate trei finalizându-se cu crearea și reamenajarea unor spații verzi urbane, cum ar fi cele din incinta Parcului Primăriei, sau Parcul Victoria.

      După aceste reușite, anul acesta a venit vremea ca conducerea instituției,  respectiv colectivul de elevi și de profesori, să-și îndrepte atenția asupra unor zone degradate situate în incinta gimnaziului. Ideea acestui proiect a fost motivată de aniversarea în acest an, a 130 de ani de activitate educaţională la Şcoala Gimnazială „Traian” Târnăveni, dar şi de crearea şi menţinerea unui climat ambiental plăcut şi sănătos pentru elevii acestei şcoli.

      În cursul lunii ianuarie, conducerea școlii în colaborare cu voluntarii Asociației Tineretului Maghiar de pe valea Târnavei Mici, specialiștii de la Direcția Tehnică, Urbanism și Amenajarea teritoriului, angajații de la Sectorul Sere și Spații verzi, a identificat atât necesitățile, cât și posibilitățile de intervenție. Astfel a rezultat un proiect ambițios, cu un cost total de 11.621 de lei și 90 de bani, pentru care s-a obținut în cursul lunii martie o finanțare nerambursabilă de 8.824 de lei și 46 de bani de la MOL România, diferența de 2.797 de lei și 44 de bani fiind suportată din fonduri propri de către Asociația Tineretului Maghiar de pe valea Târnavei Mici.

      Spaţiul ales pentru intervenție, totalizând aproximativ 364 mp, nu a fost unul compact, compunându-se din 7 amplasamente de diferite mărimi, fiecare amplasament necesitând alt tip de intervenţie, cum ar fi: consolidare zidărie prin cămăşuire cu plase şi ochiuri, reparaţii tencuieli, turnare beton, vopsire gard de protecţie, fixarea pământului, montare bolţari din beton, însămânțare, plantare.

      Astfel după acțiunile de ecologizare şi reparaţii, în cadrul proiectului, în cursul lunilor aprilie și mai s-a plantat un număr de 105 de arbori și arbuști, s-a însămânţat 10 kg de gazon, în bolţare s-au plantat curgătoare, pe balustrada scărilor s-au montat 10 jardiniere cu muscate curgătoare, spațiul din fața clădirii B a devenit unul intens colorat datorită unui număr de 100 de panseluțe. Acțiunea care a avut cel mai mare impact măsurabil prin numărul de fotografii realizate, a fost cea de marcare a 130 de ani de existență a școlii prin „inscripţionarea” din 400 de bucăți de crăițe-tagetes a cifrelor care marchează timpul scurs de la înființare.

       În cadrul proiectului s-au organizat și diferite activitaţi de promovare a educaţiei ecologice şi a spaţiilor verzi, a normelor de mediu. Astfel elevii de la ciclul primar au realizat și au prezentat mini reclame ecologice, s-au implicat în realizarea unei parade în costume ecologice, au vopsit pomii din livada școlii, cei mari au vizionat filme tematice, au realizat desene pe teme ecologice, au întocmit referate și prezentări PPT despre ariile protejate din România respectiv din lume.

      La implementarea proiectului a contribuit o echipă formată din reprezentanţii partenerilor, angajații de la Sere şi spaţii verzi, voluntarii organizaţiei aplicante, fiind implicaţi în diferite activităţi aproape toți elevii și profesorii de la Şcoala Gimnazială „Traian”. Astfel s-a reușit reabilitarea unui spaţiu degradat şi în mare măsură nefolosit, reintegrarea acestor amplasamente în circuitul verde al şcolii respectiv al urbei prin caracterul lor specific, transformarea imobilului dominat de beton într – o oază de verdeaţă.

 

Proiectul în cifre

Durata proiectului: 11.04.2018 – 15.06.2018
Bugetul proiectului: 11.621,90 lei
Suprafața amenajată: 364 mp
Număr de arbori și arbuști plantați: 105 buc.
Specii plantate: Tuia smaragd – 50 buc.

Ienupăr orizontal – 30 buc.

Molid argintiu – 10 buc.

Măr ornamental – 10 buc.

Platan – 5 buc.

Număr de jardiniere amplasate: 10 buc.
Număr de flori plantate: Panseluțe: 100 de fire

Crăițe: 400 de fire

Muscate curgătoare: 50 de fire

Plante curgătoare: 30 de fire

Număr de bolțari amplasați: 57 buc.

 

Gagyi Zoltán Loránd

director adjunct, responsabil proiect

 

Acest material exprimă exclusiv opinia autorului, Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu pot fi făcuţi în nici un fel răspunzători de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în acest material.