COMUNICAT DE PRESĂ
Festivitate de premiere a unui concurs de eseuri pe tema antidiscriminării, la Târnăveni: Ce scriu elevii?
„Dincolo de cromatica pielii, de statutul social sau de etnie, cu toţii suntem oameni cu nevoi şi neajunsuri”. Acesta este unul dintre mesajele antidiscriminare transmise în cadrul unui concurs de eseuri de o elevă a Liceului Teoretic Andrei Bârseanu, din Târnăveni.
10 astfel de eseuri scrise se adolescenți sunt tot atâtea pledoarii pentru a întinde o mână persoanelor din comunitate marginalizate sau aflate în risc de excluziune din cauza statutului lor social sau a rasei.
Festivitatea de premiere a concursului de eseuri organizat de Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi și partenerii săi – Primăria Târnăveni, Fundația Buckner și Școala Gimnazială nr. 3 va avea loc în data de 12 martie 2019, orele 13:00, la Biblioteca Târnăveni, Secția de copii (clădirea Casei de Cultură).
Evenimentul face parte dintr-o serie de evenimente ale campaniei antidiscriminare din cadrul proiectului „ACUM PENTRU VIITOR – parteneriat social pentru dezvoltare durabilă în Târnăveni, Mureș”.
Vă prezentăm câteva scurte fragmente din eseurile înscrise în concurs de elevii Liceului Teoretic Andrei Bârseanu:
ANDREEA NISTOR, elevă clasa a X-a:, „Ce ar fi, dacă chiar şi pentru o secundă, am încerca să privim lumea prin prisma compasiunii? Dacă am reuşi să evadăm din tiparul rece al egoismului ce ne-a fost infiltrat în suflete în tot acest timp şi am privi dincolo de lucrurile mărunte precum aparenţa, rasa şi statutul social, am trăi, oare, într-o lume împânzita de zâmbete şi de iubire, de egalitate si de toleranţă?”.
MARTA IOANA FARCAS, elevă clasa a IX-a: „Discriminarea este o tortură psihică, dar şi fizică. Cu toţii suntem fii ai Terrei, fie că suntem romi, români, spanioli, italieni, africani, toţi suntem o apă şi un pământ”.
GEANINA HOLOM, elevă clasa a X-a: „In mometul în care cineva se leagă de o persoană, într-un loc public, nimeni nu îi sare în ajutor acelei persoane. Și știți de ce? De frică să nu își piardă reputația! Dar stau si mă gândesc… Ce se întamplă atât de rău dacă ajuți o persoană la nevoie?…. Trebuie să învățăm cum să ne acceptăm unii pe alții, la fel cum trebuie să invățăm că dacă cineva are nevoie de ajutor, nu trebuie să fim indiferenți. Pentru că poate și noi, la rândul nostru vom avea nevoie de ajutor”.
MIRUNA ALEXANDRA IOSIF, elevă clasa a X-a: „Indiferent de ce s-a întâmplat în trecutul nostru, suntem direct responsabili de prezent; de ceea ce suntem cu adevărat; de ceea ce am devenit. Ce ne defineşte pe noi ca oameni? Umanitatea. Însă o posedăm cu adevărat sau doar ne minţim singuri?”.
RALUCA MOLDOVAN, elevă clasa a X-a: „Oamenii sunt precum florile! Dacă le frângi o petală se ofilesc cu totul .Oamenii sunt niște ființe sensibile ,o vorbă rea să le spui si deja sunt răniti. Auzim aproape in fiecare zi: esti prea alb, prea negru, prea scund, prea înalt, prea gras, prea slab…o sumedenie de „prea”. Fii om până la capăt! Nu-i critica pe alții, nici tu nu ești perfect, gândește înainte să acționezi”.
RAHELA BELEAN, elevă clasa a X-a: „Dacă i-am accepta exact aşa cum sunt ei, fără să-i privim urât sau să vorbim despre ei la toate colţurile, România nu ar fi o ţară mai bună? Românii nu ar fi consideraţi oameni calzi, primitori şi iubitori? Oare nu şi-ar schimba romii atitudinea faţă de noi?”.
CIPRIANA COZMA, elevă clasa a IX-a: „Dincolo de cromatica pielii, de statutul social sau de etnie, cu toţii suntem oameni cu nevoi şi neajunsuri, însă adevărata bucurie este simţită în măsura în care reuşim să-i facem pe ceilalţi fericiţi şi să le umplem sufletul cu speranţă si încredere!”.
DAVID MARIUS TANASE, elev în clasa a XII-a: „Vorbind din experiența mea de voluntar la Centrul Buckner și lucrând cu copii de romi, mi-am schimbat percepția despre această comunitate. Am văzut potențialul din ei și cât de doritori sunt să-și depășească condiția. Ascultând poveștile lor, despre cum sunt priviți de restul, de felul cum li se vorbește la școală, am realizat că discriminarea este un fenomen de amploare într-un oraș atât de mic”.
ADINA DELIA MOLDOVAN, elevă clasa a X-a: „Discriminarea nu este altceva decat încălcarea dreptului la egalitate, iar acest drept este încălcat de cele mai multe ori în școli. Discriminarea se bazează de cele mai multe ori pe o prejudecată care nu este altceva decât o idee preconcepută, greșită pe care și-a făcut-o un om despre altcineva”.
RALUCA VLAD, elevă clasa a X-a: „Petrecându-mi primii ani din viață si din adolescență într-o țară care mi-a permis să conviețuiesc cu diferite naționalități am învățat că înainte de orice suntem oameni și deși suntem diferiți prin comportament și idei, sentimentele ne unesc”.
Concursul de eseuri și povestiri sub sloganul „Hai să fim solidari și fără prejudecăți” s-a desfășurat pe parcursul lunilor februarie – martie 2019 și a fost adresat elevilor din liceele din Târnăveni.
Prin acest concurs ne-am dorit conştientizarea cetățenilor municipului Târnăveni asupra consecinţelor fenomenelor precum: intoleranţa, discriminarea, excluziunea socială şi propagarea stereotipurilor negative la adresa unor persoane sau grupuri de persoane dezavantajate, în special etnicii romi”, spun organizatorii.
Concursul „Hai să fim solidari și fără prejudecăți” este cel de-al doilea dintr-o serie de 5 acțiuni/ concursuri/ evenimente planificate în acest proiect.
Despre proiect
Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (Partener 1), în parteneriat cu Municipiul Târnăveni (Partener 2), Fundația Buckner (Partener 3), Școala Gimnazială nr. 3 Târnăveni (Partener 4), Implementează din septembrie 2017 proiectul strategic cu titlul „ACUM PENTRU VIITOR – parteneriat social pentru dezvoltare durabilă în Târnăveni, Mureș” (Cod SMIS 101455, contract POCU/18/4/1/101455), proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 20201.
Obiectivul general al proiectului este promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, acte, locuire, antidiscriminare pentru persoanele din zone urbane marginalizate din municipiul Târnăveni, județul Mureș, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome.
Bugetul total al proiectului este de 13.891.672,94 lei, din care valoarea co-finanțării eligibile a parteneriatului este în valoare de 69.947,57 lei. Proiectul se implementează în municipiul Târnăveni, județul Mureș pe o perioadă de 36 luni, în perioada August 2017 – Iulie 2020.
Proiectul se adresează unui număr de 750 de persoane din municipiul Târnăveni, și care locuiesc în 5 zone urbane marginalizate (ZUM): ZUM 1 (Str. Avram Iancu, Str. Plugarilor, Str. Câmpului), ZUM 2 (Str. Dezrobirii, Str. Macului, Str. Cerbului, Str. Avram Iancu, Str. 1 Iunie, Str. 13 Mai), ZUM 3 (Str. 1 Iunie, Str. Fagului, Str. Macului, Str. Pinului, Str. Toamnei), ZUM 4 (Str. Cart. Livezii, Str. Avram Iancu), ZUM 5 (Str. Cart. Livezii, Str. Avram Iancu, Str. Măceșului, Str. Melodiei, Str. Cart. Dâmbău).
Proiect cofinanțat din Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.
Date de contact: Pentru informaţii, vă rugăm să ne contactaţi la adresa: florin.moisa@romacenter.ro. Persoana de contact: Florin Moisă, Manager de proiect, Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Telefon: 0264 420 470. Fax: 0264 420 474.