“ACUM PENTRU VIITOR – parteneriat social pentru dezvoltare durabilă în Târnăveni, Mureș”

Activități de antreprenoriat în Municipiul Târnăveni

Sprijinirea antreprenoriatului în cadrul comunității

Una din componentele importante și de impact ale proiectului “ACUM PENTRU VIITOR – parteneriat social pentru dezvoltare durabilă în Târnăveni, Mureș” o reprezintă sprijinul pentru dezvoltarea unor afaceri, și acordarea unui număr de 5 subvenții de maxim 25.000 EUR (echivalent în LEI) pentru 5 planuri de afaceri realizate de persoane aparținând grupului țintă. Domeniile de activitatea ale celor cinci afaceri sunt construcții, vulcanizare, proiecție cinema, curațătorie perne și plapume și spălătorie auto.

Cele 5 firme nou înființate în luna iulie 2019 în cadrul proiectului au finalizat cele 12 luni de sprijin pentru implementarea planurilor de afaceri și au trecut în etapa de sustenabilitate a planurilor de afaceri dezvoltate în cadrul proiectului. Astfel, cu susținerea și asistența mentorilor de dezvoltare antreprenorială, cei 5 administratori ai firmelor au desfășurat de-a lungul a 12 luni activitățile firmelor, așa cum prevedeau planurile de afaceri, au achiziționat echipamente și materiale necesare pentru desfășurarea activității, au angajat personal și au dezvoltat serviciile pe care le oferă propriile firme.

La finalul lunii martie a fost transferată către firme a doua tranșă din subvenții, reprezentând 25% din bugetul planurilor de afaceri. Firmele au utilizat acești bani pentru achiziționarea de echipamente necesare desfășurării activității specifice, precum și pentru susținerea activității firmelor în această perioadă. În continuare, cele 5 firme vor desfășura activitatea specifică, menținând activitatea firmelor, angajații și echipamentele pentru cel puțin 6 luni.

SC VULCANIZARE LEVI SRL este una din cele 5 afaceri dezvoltate în cadrul proiectului. Vulcanizarea este amplasată la intrarea în sat Cornești, comuna Adămuș, strada Uscătoriei nr 1, unde beneficiază de un spațiu suficient și necesar pentru funcționarea vulcanizării. Serviciile oferite se adresează tuturor categoriilor de roți și ele sunt realizate folosind aparatură modernă pentru servicii rapide și de calitate.

SC PERMADOR SRL oferă servicii de igienizare pentru perne si pilote. Rulota echipată cu utilajul de curățat perne și pilote este transportată în cartierele intens locuite ale Târnăveniului și în localitățile învecinate municipiului, în funcție de comenzi. Întreg procesul de igienizare nu durează mai mult de zece minute, iar la finalul acestuia, pernele şi pilotele vor fi curate, mai pufoase şi vor avea și un toc (dos) nou, de calitate superioară, ce nu permite trecerea penelor.

SC EDUARD CARWASH SRL oferă servicii specializate ecologice de spălătorie mobilă cu aburi pentru diverse vehicule, atât exterior, cât și interior. Avantajele aparaturii mobile cu aburi sub presiune includ și posibilitatea de a presta aceste servicii în parcare (acasă sau în parcarea firmei) acolo unde se află mașina, fără a fi necesară deplasarea clientului. De asemenea, aparatura poate fi folosită și pentru curățarea și igienizarea de canapele, saltele, colțare, mochete și covoare, la domiciliul clientului.

SC FANE BUN CONSTRUCTOR SRL este una din cele 5 afaceri dezvoltate în cadrul proiectului “Acum pentru viitor” care oferă servicii complete în domeniul construcțiilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Firma este orientată spre lucrările de construcții mijlocii sau mici pentru diverși beneficiari locali, firme cu capital privat și persoane fizice. Serviciiile oferite includ: construcție la roșu, tencuială, izolație termică, finisaje. De asemenea, în funcție de solicitările clienților, firma va construi oferte personalizate pe nevoile și cerintele acestora.

SC DARY&KRISS CINEMAX SRL oferă servicii de cinematografie și se bazează pe sistemul Virtual Reality 5D. Cinematograful 5D funcţionează într-un container amplasat în diverse zone ale localităţii şi este echipat cu toate echipamentele necesare prestării serviciului de cinematografie de tip 5D.Astfel pot fi vizionate peste 35 de filme virtual reality, de câte 6-10 minute fiecare, concomitent pentru maxim 9 persoane.

Despre proiect

 Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (Partener 1), în parteneriat cu Municipiul Târnăveni (Partener 2), Fundația Buckner (Partener 3), Școala Gimnazială nr. 3 Târnăveni (Partener 4), Implementează din septembrie 2017 proiectul strategic cu titlul „ACUM PENTRU VIITOR – parteneriat social pentru dezvoltare durabilă în Târnăveni, Mureș” (Cod SMIS 101455, contract POCU/18/4/1/101455), proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 20201.

Obiectivul general al proiectului este promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, acte, locuire, antidiscriminare pentru persoanele din zone urbane marginalizate din municipiul Târnăveni, județul Mureș, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome.

Bugetul total al proiectului este de 13.891.672,94 lei, din care valoarea co-finanțării eligibile a parteneriatului este în valoare de 69.947,57 lei. Proiectul se implementează în municipiul Târnăveni, județul Mureș pe o perioadă de 36 luni, în perioada August 2017 – Iulie 2020.

Proiectul se adresează unui număr de 750 de persoane din municipiul Târnăveni, și care locuiesc în 5 zone urbane marginalizate (ZUM): ZUM 1 (Str. Avram Iancu, Str. Plugarilor, Str. Câmpului), ZUM 2 (Str. Dezrobirii, Str. Macului, Str. Cerbului, Str. Avram Iancu, Str. 1 Iunie, Str. 13 Mai), ZUM 3 (Str. 1 Iunie, Str. Fagului, Str. Macului, Str. Pinului, Str. Toamnei), ZUM 4 (Str. Cart. Livezii, Str. Avram Iancu), ZUM 5 (Str. Cart. Livezii, Str. Avram Iancu, Str. Măceșului, Str. Melodiei, Str. Cart. Dâmbău).

În cadrul proiectului sunt realizate acțiuni complexe, integrate, care acoperă domeniul serviciilor socio-medicale, ocupare și antreprenoriat, educație, acte de identitate și proprietate, reabilitare locuințe și antidiscriminare.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European de

DezvoltareRegională prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.

Date de contact: Pentru informaţii, vă rugăm să ne contactaţi la adresa: florin.moisa@romacenter.ro. Persoana de contact: Florin Moisă, Manager de proiect, Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Telefon: 0264 420 470. Fax: 0264 420 474.

Moisa Florin Manager de proiect